Gå tilbage

I de seneste 5-7 år har økonomien i dansk landbrug været i markant fremgang, Ivan fortæller om udviklingen på markedet.

Forbedret økonomi har givet et mere attraktivt landbrugsmarked i 2024

Ejendomsmarkedet fortsætter den gode udvikling, vi har set de senere år. Især jordejendomme i størrelsen 50 – 200 ha er i øjeblikket en både efterspurgt og veludbudt kategori, og det glæder blandt andet Ivan Kubstrup hos EDC Videbæk landbrug:

-  I de seneste 5-7 år har økonomien i dansk landbrug været i markant fremgang, og lige nu er mælkeprisen over 4 kr. pr. liter. En ganske fornuftig pris, som smitter af på ejendomsmarkedet, fortæller han og uddyber:

- Vi har mange glade købere og sælgere, som er et resultat af gode handler for begge parter. I Videbæk har vi også måtte toppe op med to nye kollegaer for at følge med EDC Videbæk Landbrugs ydelser. Markedet har ændret sig over årene, og ejendomshandler ser ikke nødvendigvis offentlighedens lys før ejendommene er handlet. Op mod en tredjedel af de ejendomme EDC Videbæk Landbrug håndterer markedsføres ikke, og sælges i stedet gennem vores diskrete køberkartotek.

 

Konjunkturer er afgørende for det gode salg

Da finanskrisen indtraf for efterhånden mange år siden, blev dansk landbrug sat i en fastlåst position med hårde økonomiske år efterfølgende. Siden da har landbruget formået at skabe indtjening og nedbringe gælden fra omkring 360 mia. kr. til 250 mia. kr. En markant forskel, der kan mærkes hos blandt andre EDC Videbæk Landbrug:

- Der er særligt siden 2017-18 blevet afdraget meget gæld i dansk landbrug. Den markante gældsændring har skabt robusthed i landbrugserhvervet, som en generel helhed. Ændringen har også affødt flere aktive landmænd, der tænker vækst og udvikling. Dette mærker blandt andre EDC Videbæk Landbrug tydeligt i markedet fortæller Ivan Kubstrup og uddyber:

- Det er typisk i højkonjunktur med høj mælkepris og høj grisepris, at vi formidler de bedste salg. Samtidig er det også her, at det er sværest at finde sælgere. EDC Videbæk Landbrug oplever, at det for sælgere kan være svært at sælge ”guldægget” videre i netop en højkonjunkturperiode. Ivan Kubstrup pointerer endvidere at det er vigtigt og afgørende, at helheden medtages i ligningen for hvornår et langbrug udbydes på markedet. Den gode periode for en køber, medfører en markant bedre udsigt til finansiering, og et incitament til netop at udvikle en virksomhed, som i sidste ende afspejles i pris og omsættelighed.

Den høje gæld i landbruget, og meget få handler fik for år tilbage Finanstilsynet til at gribe ind med en sikkerhed, der blev bygget på faste hektarpriser for landbrugsjord.

I december 2022 besluttede Finanstilsynet at stoppe de vejledende jordpriser, og gav dermed mere frihed til at prissætte landbrugsjord, baseret på aktuelle markedsforhold. For mange landmænd betød det en mulighed for højere vurderinger, og bedre finansieringsmuligheder af deres jord, og dermed et løft i egenkapitalen:

- Det gjorde de (finanstilsynet) for at jorden skulle holde værdi, og at det ikke skulle stikke af som i finanskrisen. Men da de for et par år siden fjernede den bevågenhed, har det været med til at gøre handel med landbrug mere attraktivt igen, fortæller Ivan Kubstrup.

 

Kommende salg i dansk landbrug

Det har aldrig været nemt at spå om fremtiden i landbruget. Særligt ikke i en tid med mange nye tiltag fra politisk hånd. Eksempelvis står dansk landbrug over for den nye grønne trepart, der varsler en omstilling til nye klima- og miljøhensyn i den daglige drift.

Men Ivan Kubstrup fra EDC Videbæk Landbrug er optimistisk:

- Det er svært at sige så meget om effekten endnu. Landbruget tager positivt og skeptisk imod de nye tiltag. Langt de fleste landmænd føler et ansvar over for klima og miljø. Samtidig føler erhvervet sig også klemt på retten til deres ejendom og kompensation, lyder vurderingen fra Ivan Kubstrup, som tilføjer:

- Mange i dansk landbrug har været med i en lang periode og oplevet de hårde år. Landbruget har været igennem mange andre tiltag og overlevet. Så det gør vi også denne gang.

Alt i alt er konklusionen fra EDC Videbæk Landbrug, at landbrugshandlerne er blevet mere attraktive igen – og de ser frem til at hjælpe mange flere købere og sælgere med det rette match. Og netop det rette match mellem køber og sælger kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Men der er heldigvis hjælp at hente:

- Når man skal sælge sit landbrug, er det vigtigt at huske på særligt en ting: Et salg tager tid. Det er en modningsproces. For nogle kan det sagtens tage år at blive klar. Men vi tager gerne den indledende dialog tidligt, indbyder Ivan Kubstrup afslutningsvis.

 

Yderligere information

Ivan Kubstrup
Salg & Vurdering Landbrug hos EDC Videbæk

itk@edc.dk
9717 1299 / 2062 4931